Zapiekanka warzywna z surowym makaronem

4.48 (151 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowa, sycąca i przede wszystkim pyszna zapiekanka, w sam raz na jesienne popołudnia bądź wieczory

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - makaron rurki, kolanka lub świderki: 250 gramów
    - pomidor: 2 sztuki
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - czosnek w ząbkach: 2 ząbki
    - gotowane udko: 0.5 sztuki
    - brokuł małe różyczki: 12 sztuk
    - oliwki: 8 sztuk

    - cebula średnia: 1 sztuka
    - oliwa: 5 łyżek
    - rosół: 1.5 szklanki
    - śmietana 12%: 0.25 szklanki
    - mąka pszenna: 1 łyżka
    - bazylia, tymianek, oregano, sól, pieprz: 1 szczypta

    - ser żółty natan i włoszczowski: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

4.48 (151 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z surowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • suche składniki zapiekanki 1. Do żaroodpornego naczynia wsypujemy makaron (nie ugotowany), pokrojoną w paski ok. 1,5 cm długości paprykę, pomidory w grubą kostkę, różyczki brokuła przekrojone na mniejsze, oliwki pokrojone na połówki, obrane mięso z kurczaka bądź pokrojona w kostkę wędlina.
  • sos do zalania suchych składników zapiekanki 2. W rondelku na oliwie smażymy posoloną cebulę z czosnkiem, gdy cebula się zeszkli zalewamy rosołem (ja dodałam też pokrojoną ugotowaną marchewkę z rosołu), dodajemy bazylię, oregano i pieprz cayenne i gotujemy.
  • 3. Do 1/4 szkl. śmietany wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek, potem dolewamy do tej zawartości trochę gotującego się bulionu z cebulą, mieszamy zawartość szklanki i powoli wlewamy do gotującego się bulionu z cebulą i mieszamy. Bulion gotujemy jeszcze ok 2 min. aż zgęstnieje.
  • zalana sosem zawartość żaroodpornego pojemnika 4. Gotowy sos/zalewa zdejmujemy z ognia i zalewamy zawartość żaroodpornego naczynia, mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp. 180 0 C. Zawartość przemieszać po ok 15 min. bo zalewa nie sięga po makaron na samym wierzchu i może nam się nie ugotować bądź spalić.
  • zapiekanka przykryta serem 5. Po wskazanym czasie wyciągamy zapiekankę i na wierzchu układamy żółty ser (u mnie ser włoszczowski typu szwajcarskiego a na nim jeszcze po plasterku sera natan - gouda czy mozarella też będzie dobry ) wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekanka jest gotowa gdy ser się roztopi.
  • zapiekanka gotowa 6. Wyciągamy z piekarnika i nakładamy na talerze duuużą łyżką, polewamy keczupem i delektujemy się smakiem :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować