Zapiekanka warzywna z surowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do żaroodpornego naczynia wsypujemy makaron (nie ugotowany), pokrojoną w paski ok. 1,5 cm długości paprykę, pomidory w grubą kostkę, różyczki brokuła przekrojone na mniejsze, oliwki pokrojone na połówki, obrane mięso z kurczaka bądź pokrojona w kostkę wędlina.
2.W rondelku na oliwie smażymy posoloną cebulę z czosnkiem, gdy cebula się zeszkli zalewamy rosołem (ja dodałam też pokrojoną ugotowaną marchewkę z rosołu), dodajemy bazylię, oregano i pieprz cayenne i gotujemy.
3.Do 1/4 szkl. śmietany wsypujemy mąkę i mieszamy by nie było grudek, potem dolewamy do tej zawartości trochę gotującego się bulionu z cebulą, mieszamy zawartość szklanki i powoli wlewamy do gotującego się bulionu z cebulą i mieszamy. Bulion gotujemy jeszcze ok 2 min. aż zgęstnieje.
4.Gotowy sos/zalewa zdejmujemy z ognia i zalewamy zawartość żaroodpornego naczynia, mieszamy wszystko i wkładamy do piekarnika na pół godziny w temp. 180 0 C. Zawartość przemieszać po ok 15 min. bo zalewa nie sięga po makaron na samym wierzchu i może nam się nie ugotować bądź spalić.
5.Po wskazanym czasie wyciągamy zapiekankę i na wierzchu układamy żółty ser (u mnie ser włoszczowski typu szwajcarskiego a na nim jeszcze po plasterku sera natan - gouda czy mozarella też będzie dobry ) wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekanka jest gotowa gdy ser się roztopi.
6.Wyciągamy z piekarnika i nakładamy na talerze duuużą łyżką, polewamy keczupem i delektujemy się smakiem :)
Komentarze