Szybka i łatwa w przygotowaniu a zarazem smaczna zapiekanka
60 min
Składniki:
Składniki dla 3-4 osób
- woreczek ryżu
- pierś z kurczaka
- 6 parówek cielęcych lub innych
- mieszanka warzyw na patelnie pół opakowania ja użyłam włoskiej mieszanki
- około 25-30 dag startego sera żółtego
- olej
- sól
- pieprz
na sos
około 3 łyżek śmietany 18
5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego
sól i pieprz
czosnek granulowany
bazylia
kilka kropel sosu chili
Zapiekanka warzywna z parówkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż oraz pierś z kurczaka gotujemy około 20 minut w osobnych garczkach. W między czasie przygotowujemy resztę składników zapiekanki. Parówki kroimy na plasterki i podsmażamy około 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie na patelni pod przykryciem dusimy z odrobiną oleju i wody warzywa aż będą miękkie, solimy je i dodajemy przyprawę która znajduje się w opakowaniu mrożonek. Na koniec przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Po ugotowaniu i przestygnięciu ryżu i mięsa układamy kolejno w naczyniu żaroodpornym ryż, warzywa, parówki, na parówki mięso oddzielone na cienkie paski. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w 180 stopniach około 25-30 minut.
Komentarze