Zapiekanka warzywna z parówkami i mięsem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Szybka i łatwa w przygotowaniu a zarazem smaczna zapiekanka

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki dla 3-4 osób

    - woreczek ryżu
    - pierś z kurczaka
    - 6 parówek cielęcych lub innych
    - mieszanka warzyw na patelnie pół opakowania ja użyłam włoskiej mieszanki
    - około 25-30 dag startego sera żółtego
    - olej
    - sól
    - pieprz

    na sos

    około 3 łyżek śmietany 18
    5-6 łyżeczek przecieru pomidorowego
    sól i pieprz
    czosnek granulowany
    bazylia
    kilka kropel sosu chili

Zapiekanka warzywna z parówkami i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż oraz pierś z kurczaka gotujemy około 20 minut w osobnych garczkach. W między czasie przygotowujemy resztę składników zapiekanki. Parówki kroimy na plasterki i podsmażamy około 3-4 minuty na rozgrzanym oleju. Następnie na patelni pod przykryciem dusimy z odrobiną oleju i wody warzywa aż będą miękkie, solimy je i dodajemy przyprawę która znajduje się w opakowaniu mrożonek. Na koniec przygotowujemy sos do polania zapiekanki. Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą. Po ugotowaniu i przestygnięciu ryżu i mięsa układamy kolejno w naczyniu żaroodpornym ryż, warzywa, parówki, na parówki mięso oddzielone na cienkie paski. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w 180 stopniach około 25-30 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy