Zapiekanka warzywna z makaronem

4.5 (147 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dzisiejsza propozycja, to połączenie kolorowych jesiennych warzyw, makaronu i sera- po prostu pychota! Zapraszam do wypróbowania przepisu:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pieczarki: 500 gramów
    - cukinia: 1 sztuka
    - czerwone papryki: 3 sztuki
    - zielone papryki: 2 sztuki
    - bakłażan: 1 sztuka
    - makaron farfalle: 1 opakowanie
    - ser żółty: 500 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - mąka: 2 łyżki
    - mleko: 1.5 szklanki
    - gałka muszkatułowa: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka warzywna z makaronem 1. Makaron gotujemy al dente, wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana i cukinie kroimy w kostkę, następnie pozostałe warzywa w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach do miski. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa zaczynając od bakłażana, później cukinia, pieczarki i papryka dodajemy również makaron. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Na patelnie wrzucamy masło, czekamy, aż całkowicie się rozpuści, dodajemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Cały czas wszystko mieszamy. Kiedy nasz sos beszamelowy jest gładki i kremowy, zdejmujemy go z gazu. Czekamy chwile, aż przestygnie, następnie wylewamy do naszej zapiekanki. Wszystko pokrywamy grubą warstwą sera. Naszą zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika, pieczemy około dwudziestu pięć minut w podanej wcześniej temperaturze. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować