Zapiekanka warzywna z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente, wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Bakłażana i cukinie kroimy w kostkę, następnie pozostałe warzywa w plastry. Ser ścieramy na grubych oczkach do miski. Do naczynia żaroodpornego wykładamy warzywa zaczynając od bakłażana, później cukinia, pieczarki i papryka dodajemy również makaron. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Na patelnie wrzucamy masło, czekamy, aż całkowicie się rozpuści, dodajemy mąkę, wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli i pieprzu. Cały czas wszystko mieszamy. Kiedy nasz sos beszamelowy jest gładki i kremowy, zdejmujemy go z gazu. Czekamy chwile, aż przestygnie, następnie wylewamy do naszej zapiekanki. Wszystko pokrywamy grubą warstwą sera. Naszą zapiekankę wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika, pieczemy około dwudziestu pięć minut w podanej wcześniej temperaturze. Życzę smacznego!
Komentarze