zapiekanka warzywna z klopsikami i sosem serowym

4.5 (181 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty
    1 kg młodych ziemniaków
    3 marchewki
    1 cukinia
    500 g mięsa mielonego
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    200 ml śmietany 18%
    2 serki topione kremowe po 100 g
    sól
    pieprz
    szczypiorek
    2 łyżki oleju + do blachy
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Klops Klopsiki Zapiekanki

Zapiekanka warzywna z klopsikami i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Ziemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki.
  • zapiekanka 2. Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju.
  • zapiekanka 3. Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować