Taka zapiekanka z młodych warzyw to syty i zdrowy posiłek dla całej rodziny. Często przygotowuję ją na obiad lub ciepłą kolację. Podaję ją z buraczkami
1 godz. 10 min
Składniki:
1/2 główki kapusty
1 kg młodych ziemniaków
3 marchewki
1 cukinia
500 g mięsa mielonego
1 czerstwa bułka
1 jajko
200 ml śmietany 18%
2 serki topione kremowe po 100 g
sól
pieprz
szczypiorek
2 łyżki oleju + do blachy
Zapiekanka warzywna z klopsikami i sosem serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki i marchewkę oczyścić i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać (młodych ziemniaków nie trzeba), większe ziemniaki i marchewkę pokroić. Kapustę pokroić na cząstki i ugotować w słonej wodzie. Cukinię pokroić na mniejsze kawałki.
2.Mięso mielone wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką i jajkiem, doprawić. Formować klopsiki i obsmażyć je na oleju.
3.Formę do pieczenia nasmarować olejem i wyłożyć warzywa i klopsiki. Serki topione wymieszać ze śmietaną i podgrzać mieszając aż się rozpuszczą. Doprawić solą, pieprzem i szczypiorkiem. Zalać warzywa sosem i piec około 25 minut w 180*C.
Komentarze