zapiekanka warzywna w sosie

5 (187 ocen)

Można podać ją jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs. Sprawdzi się tez z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą.

Składniki:

  • kg ziemniaków
    500 g warzyw na patelnię
    laska kiełbasy
    kilka łyżek oliwy z oliwek
    pół pęczka koperku
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    5 ząbków czosnku
    3 duże cebule
    5 łyżek miodu lipowego
    po pół łyżeczki: oregano, sól, bazylia

Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka warzywna w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy przecinamy na połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, pieczemy ok godziny w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając.
  • 2. Cebule i czosnek obieramy kroimy drobno, mieszamy z kiełbaską pokrojoną w kostkę, dodajemy do ziemniaków. Pieczemy jeszcze pół godziny.
    Koncentrat mieszamy z miodem i przyprawami, oblewamy ziemniaki.
  • 3. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Przekładamy wszystko do jednego naczynia. Sypiemy koperkiem. Ewentualnie doprawiamy mocniej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować