Można podać ją jako samodzielne danie lub dodatek do pieczonych mięs. Sprawdzi się tez z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą.
Składniki:
kg ziemniaków
500 g warzyw na patelnię
laska kiełbasy
kilka łyżek oliwy z oliwek
pół pęczka koperku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ząbków czosnku
3 duże cebule
5 łyżek miodu lipowego
po pół łyżeczki: oregano, sól, bazylia
Zapiekanka warzywna w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy przecinamy na połówki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, pieczemy ok godziny w 180 stopniach, co jakiś czas mieszając.
2.Cebule i czosnek obieramy kroimy drobno, mieszamy z kiełbaską pokrojoną w kostkę, dodajemy do ziemniaków. Pieczemy jeszcze pół godziny.
Koncentrat mieszamy z miodem i przyprawami, oblewamy ziemniaki.
3.Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Przekładamy wszystko do jednego naczynia. Sypiemy koperkiem. Ewentualnie doprawiamy mocniej.
Komentarze