Zapiekanka Uli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealna na letni obiad soczysta i sycąca.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 400 g makaronu penne
    300 g piersi z kurczaka
    300 g pieczarek
    1 czerwona papryka
    2 duże pomidory
    300 g żółtego sera
    100 ml bulionu
    100 ml mleka
    olej
    pieprz
    sól
    jarzynka
    przyprawy do kurczaka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka uli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron gotujemy tak jak podano w przepisie na opakowaniu al dente.
    2. W małym garnuszku podgrzewamy razem bulion i mleko, doprawiamy jarzynką i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy gotowy makaron i odstawiamy do przegryzienia.
    3. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami. Smażymy na oleju przez kilka minut.
    4. Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w paski, podsmażamy tak jak pieczarki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.
    5. Składniki kolejno wkładamy do naczynia żaroodpornego: makaron, kurczak, makron, pieczarki, makaron, papryka, makron, pomidory, ser. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez 40 minut.

Porady

Zamiast penne możemy użyć innego makaronu np. świderki. Do sosu możemy dodać także inne przyprawy np. zioła prowansalskie. Zapiekankę możemy podać z keczupem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

4.86 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Zapiekanka gyros

Kasia_S przepyszna, moja rodzina sama się o nią upomina 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować