400 g makaronu penne
300 g piersi z kurczaka
300 g pieczarek
1 czerwona papryka
2 duże pomidory
300 g żółtego sera
100 ml bulionu
100 ml mleka
olej
pieprz
sól
jarzynka
przyprawy do kurczaka
Zapiekanka uli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron gotujemy tak jak podano w przepisie na opakowaniu al dente.
2. W małym garnuszku podgrzewamy razem bulion i mleko, doprawiamy jarzynką i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalewamy gotowy makaron i odstawiamy do przegryzienia.
3. Pierś oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami. Smażymy na oleju przez kilka minut.
4. Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w paski, podsmażamy tak jak pieczarki. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Ser żółty ścieramy na tarce.
5. Składniki kolejno wkładamy do naczynia żaroodpornego: makaron, kurczak, makron, pieczarki, makaron, papryka, makron, pomidory, ser. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 200°C przez 40 minut.
Porady
Zamiast penne możemy użyć innego makaronu np. świderki. Do sosu możemy dodać także inne przyprawy np. zioła prowansalskie. Zapiekankę możemy podać z keczupem.
Komentarze