Zapiekanka truskawkowo-bananowa

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna zapiekanka z owocami !

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż w torebkach: 2 sztuki
    - truskawki świeże lub mrożone: 70 dekagramów
    - dojrzałe banany średniej wielkości: 3 sztuki
    - masło: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 2 łyżeczki
    - kwaśna śmietana: 250 mililitrów

Zapiekanka truskawkowo-bananowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Ryż w torebkach ugotować w wodzie z 1 płaską łyżeczką soli i 2 łyżeczkami cukru tak, aby był średnio miękki. Po ugotowaniu wysypać go na duży talerz do przestudzenia. Truskawki umyć, obrać szypułki i pokroić w plastry lub ćwiartki. Dojrzałe banany również obrać i pokroić w plastry.

    Cześć przestudzonego, ale nie zimnego ryżu wysypać do żaroodpornego i wysmarowanego masłem naczynia, na to kolejno aż do wyczerpania składników układać warstwę owoców, warstwę ryżu i kolejną warstwę owoców.

    Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilowym, wylać na wierzch przygotowanej zapiekanki. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać okolo 1 godziny, aż truskawki puszczą sok i całość nabierze ładnego truskawkowego koloru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy