Zapiekanka Tomasza- "Ziti"

4.5 (143 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mój mąż uparł się, że w tym właśnie daniu ma być makaron ziti. Niestety nie znaleźliśmy go w żadnym sklepie, ale tak długo na nią mówiliśmy ziti, że ta nazwa już została:-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - cukinia: 1 sztuka
    - biała papryka: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 3 sztuki
    - makaron ziti lub rigatoni ((około)): 300 gramów
    - chili: 1 szczypta
    - słodka czerwona papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
    - pomidor: 5 sztuk
    - sól (do smaku): 1 szczypta
    - pieprz (do smaku): 1 szczypta
    - szałwia: 3 łyżki
    - oregano: 2 łyżki
    - parmezan: 200 gramów
    - kulki mozzarelli ((całe opakowanie)): 1 sztuka
    - oliwa (do posmarowania formy i do podsmażenia warzyw): 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka tomasza- "ziti" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kostka 1. Cukinię i białą paprykę pokroić w kostkę.
    Cebulę pokroić na drobno, a ząbki czosnku posiekać.
  • czosnek 2. Czosnek zeszklić w woku na oliwie.
  • cukinia, papryka, chili 3. Do woka dorzucić cukinię i paprykę.
    Dodać chili i słodką paprykę.
  • pomidory 4. Pomidory pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć.
  • szałwia i tymianek 5. Posiekać szałwię i tymianek.
  • parmezan i kulki 6. Odsączyć kulki mozzarelli i zetrzeć parmezan na tarce o grubych oczkach.
    Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, dodać do niego sól i oliwę.
  • pomidory, zioła, makaron 7. Pomidory i zioła dodać do woka.
    Dorzucić makaron.
    Makaron z warzywami chwilę podsmażyć.
  • forma 8. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
    Część porcji makaronowej przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i posypać serami. Dodać kolejną warstwę makaronową i posypać z wierzchu serem.
  • w piekarniku 9. Formę położyć na blaszce do pieczenia , którą należy umieścić na środkowej półce.
    Zapiekać ok. 25min.
  • zapiekanka Tomasza 10. Zapiekankę udekorować świeżą szałwią i tymiankiem.
  • MPM 11. Zapiekanka została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować