Mój mąż uparł się, że w tym właśnie daniu ma być makaron ziti. Niestety nie znaleźliśmy go w żadnym sklepie, ale tak długo na nią mówiliśmy ziti, że ta nazwa już została:-)
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
- cukinia: 1 sztuka
- biała papryka: 2 sztuki
- cebula: 1 sztuka
- ząbek czosnku: 3 sztuki
- makaron ziti lub rigatoni ((około)): 300 gramów
- chili: 1 szczypta
- słodka czerwona papryka w proszku: 0.5 łyżeczki
- pomidor: 5 sztuk
- sól (do smaku): 1 szczypta
- pieprz (do smaku): 1 szczypta
- szałwia: 3 łyżki
- oregano: 2 łyżki
- parmezan: 200 gramów
- kulki mozzarelli ((całe opakowanie)): 1 sztuka
- oliwa (do posmarowania formy i do podsmażenia warzyw): 1 szczypta
Zapiekanka tomasza- "ziti" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię i białą paprykę pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić na drobno, a ząbki czosnku posiekać.
2.Czosnek zeszklić w woku na oliwie.
3.Do woka dorzucić cukinię i paprykę.
Dodać chili i słodką paprykę.
4.Pomidory pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć.
5.Posiekać szałwię i tymianek.
6.Odsączyć kulki mozzarelli i zetrzeć parmezan na tarce o grubych oczkach.
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, dodać do niego sól i oliwę.
7.Pomidory i zioła dodać do woka.
Dorzucić makaron.
Makaron z warzywami chwilę podsmażyć.
8.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Część porcji makaronowej przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania i posypać serami. Dodać kolejną warstwę makaronową i posypać z wierzchu serem.
9.Formę położyć na blaszce do pieczenia , którą należy umieścić na środkowej półce.
Zapiekać ok. 25min.
10.Zapiekankę udekorować świeżą szałwią i tymiankiem.
11.Zapiekanka została upieczona w piekarniku marki MPM. Zobacz testy piekarnika na moim blogu http://aduparosnie.com/testowanie/ Jeśli i Ty chcesz zostać naszym testerem przeczytaj http://www.polska-gotuje.pl/artykul/uzytkownicy-testuja-2
Komentarze