Beata, Roman i Dawid Szczepkowscy starają się wspólnie gotować nawet po całym dniu spędzonym w pracy i szkole. Zaprosili nas do Olsztyna na pyszną zapiekankę podaną z wiosenną sałatką.
Zapiekanka szpinakowa z sałatką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zapiekanka: makaron gotujemy
al dente. Wędlinę kroimy
w kostkę. Szpinak przebieramy,
myjemy, kroimy i podsmażamy
na maśle. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek
i przyprawiamy. Wlewamy
śmietanę i mieszamy. Patelnię
odstawiamy, dodajemy rozkłócone
jajko. Mieszamy z makaronem
i wędliną. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego,
posypujemy startym serem.
Pieczemy 30 minut w 200 °C.
2.Sałatka: selera i podzielonego
na różyczki kalafiora gotujemy.
Selera ścieramy na tarce.
Sałatę rwiemy, paprykę kroimy
w paski, a pozostałe warzywa
w kostkę. Mieszamy, dodajemy
groszek i doprawiamy.
3.Sos: majonez mieszamy ze
śmietaną. Dodajemy musztardę,
ocet, posiekany koperek
i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Przyprawiamy i mieszamy.
Polewamy sałatkę.
Komentarze