Zapiekanka ryżowo - warzywna z mięsem

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Pyszny obiad w kilka chwil!

  • 50 min

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu
    1 podwójna pierś z kurczaka
    1 laska kiełbasy zwyczajnej
    40 dag pieczarek
    1 duża cebula
    1 mały brokuł
    1 czerwona papryka
    3 ugotowane ziemniaki
    40 dag sera żółtego
    6 łyżek majonezu
    200 g gęstej śmietany 18%
    Ulubione zioła
    Słodka i ostra papryka
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ryżowo - warzywna z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w talarki. Zrumienić na suchej patelni. Pierś z kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Posypać paprykami i ziołami, podsmażyć razem na maśle do odparowania wody. Pieczarki, ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Paprykę pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać ze śmietaną posolić i posypać pieprzem.
  • 2. Układanie warstw w naczyniu żaroodpornym skropionym 3 łyżkami oleju:
    Ryż – kiełbasa– ¼ sera – pieczarki – brokuł – sos majonezowo – śmietanowy – ¼ sera –– ziemniaki – kurczak z cebulą – papryka – reszta sosu i sera żółtego.
    Piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 35 minut. Posypać zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować