Zapiekanka ryżowo - warzywna z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Kiełbasę obrać ze skóry, pokroić w talarki. Zrumienić na suchej patelni. Pierś z kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Posypać paprykami i ziołami, podsmażyć razem na maśle do odparowania wody. Pieczarki, ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Paprykę pokroić w paski. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować na półtwardo. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Majonez wymieszać ze śmietaną posolić i posypać pieprzem.
2.Układanie warstw w naczyniu żaroodpornym skropionym 3 łyżkami oleju:
Ryż – kiełbasa– ¼ sera – pieczarki – brokuł – sos majonezowo – śmietanowy – ¼ sera –– ziemniaki – kurczak z cebulą – papryka – reszta sosu i sera żółtego.
Piec w piekarniku w 180 stopniach ok. 35 minut. Posypać zieleniną.
Komentarze