Zapiekanka ryżowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełożyć do miski,wbić jajko,przecisnąć przez praskę ząbek czosnku,wsypać bułkę tartą oraz po jednej łyżeczce soli i pieprzu.
Wyrobić masę mięsną rękoma,formować małe pulpeciki,obtaczać je w mące.
Na patelni rozgrzać smalec,smażyć pulpeciki na rumiano.
2.Grzyby namoczyć w wodzie,odstawić na 1 h.
Wodę z pod grzybów przecedzić,odstawić.
Grzyby pokroić w małe kawałki.
Ryż ugotować na pół miękko.
Ugotowane marchewki pokroić w małą kostkę.
Ryż wymieszać dokładnie z marchewką,grzybami oraz solą ,pieprzem ,słodką i ostrą papryką.
3.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać przecedzoną wodą z pod moczenia się grzybów.
Na wierzch zapiekanki ułożyć pulpeciki.
Zapiekać pod przykryciem 15min po czym odkryć przykrywkę piec kolejne 15min.
Komentarze