Zapiekanka ryżowa z owocami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na naszym stole zagościła przepyszna zapiekanka ryżowa z jabłkami prażonymi, bananami i aromatycznym budyniem waniliowym. Danie to dostarcza takich smakowych doznań, że ciężko zakończyć jedzenie na 1 porcji. Zapiekanka ta po prostu rozpływa się w ustach, wszystkie składniki tworzą idealną całość.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200 g suchego ryżu
    1/2 l mleka do ryżu + 1/2 l mleka do budyniu
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru
    1 budyń waniliowy
    500 g jabłek prażonych
    2 banany
    100 ml słodkiej śmietany
    masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego/blachy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z owocami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy w 1/2 l mleka, z dodatkiem 1 łyżki masła i 1 łyżki cukru. Należy pamiętać, by ryż często mieszać i gotować na najmniejszym palniku, gdyż łatwo się przypala. Jeśli zajdzie taka potrzeba, można do ryżu dolać trochę wody. Kiedy ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany) należy go odcedzić na durszlaku.
  • 2. Kolejno gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu (należy dodać cukier, jeśli kupiliśmy budyń bez cukru).
  • Zapiekanka ryżowa z owocami i budyniem 3. Naczynie żaroodporne/blachę smarujemy masłem. Układamy kolejno warstwami: 1/2 ryżu – 1/2 budyniu – 1/2 jabłek prażonych – 2 banany pokrojone w cienkie plasterki – 1/2 jabłek prażonych – 1/2 budyniu – 1/2 ryżu. Całość polewamy słodką śmietanki i pieczemy ok. 40 minut w 180 st. do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować