Zapiekanka ryżowa z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Studzimy. Filet kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą i odstawiamy na ok.godzinę. Następnie smażymy.
2.Marchewkę obieramy, ścieramy na tartce i smażymy kilka minut ze zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. Mieszamy z kukurydzą. Ser ścieramy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Wkładamy ryż i smarujemy go cienką warstwą majonezu i keczupu, na to kładziemy mięso i pokrojoną cebulę i posypujemy tartym serem. Całość przykrywamy marchewką z kukurydzą.
4.Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopniach. danie możemy polać keczupem i posypać zieleniną.
Komentarze