Zapiekanka ryżowa z jabłkami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Wspomnienie dzieciństwa, aromat letnich jabłek... Lekka zapiekanka ryżowa z jabłkami.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 l mleka
    2,5 szkl. ryżu białego
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy

    Nadzienie:
    2 kg letnich jabłek, np papierówek
    5 łyżek cukru
    łyżeczka cynamonu

    Do polania:
    300-350 ml kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru
    2 jajka

Zapiekanka ryżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko gotujemy z cukrem, na wrzące wsypujemy ryż. Gotujemy 10 minut, pilnując żeby się nie przypaliło.
    Ryż przykrywamy pokrywą i odstawiamy, żeby wchłoną resztę płynu.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić. W dużym rondelku smażyć jabłka, pod koniec smażenia dodać cukier i cynamon.

    Naczynie żaroodporne lub małe foremki do zapiekania posmarować masłem.
    Układać warstwy:y ryż - jabłka - ryż - jabłka - ryż
  • 3. Polać zapiekankę mieszanko jajeczno-śmietanową.

    Piec w 160 stopniach około 40-45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy