Zapiekanka ryżowa z bananami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Łatwe, smaczne słodkieeeee :)

  • 30 min

Składniki:

  • • 15 dag ryżu
    • 5 dag cukru
    • 400 ml mleka
    • 150 ml śmietany 18%
    • 3 żółtka
    • 3 dag rodzynek
    • 2 banany
    • Cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka ryżowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ryż cukier wsypujemy do rondla , wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20 minut na małym ogniu, aż mleko zostanie całkowicie wchłonięte.
    2. Rondel zdjąć z ognia, dodać śmietanę, żółtka rodzynki i cukier waniliowy i dobrze wymieszać.
    3. Z bananów zdjąć skórkę, miąższ pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Masę ryżową przełożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać łyżką, na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Porady

Zapiekanka ryżowa będzie równie smaczna jeżeli przyrządzi się ją z jabłkami, gruszkami, ananasami czy brzoskwiniami. Można użyć owoców świeżych lub z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować