Zapiekanka ryżowa z bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ryż cukier wsypujemy do rondla , wlać mleko, doprowadzić do wrzenia. Gotować około 20 minut na małym ogniu, aż mleko zostanie całkowicie wchłonięte.
2. Rondel zdjąć z ognia, dodać śmietanę, żółtka rodzynki i cukier waniliowy i dobrze wymieszać.
3. Z bananów zdjąć skórkę, miąższ pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Masę ryżową przełożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać łyżką, na wierzchu ułożyć plasterki bananów. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Porady
Zapiekanka ryżowa będzie równie smaczna jeżeli przyrządzi się ją z jabłkami, gruszkami, ananasami czy brzoskwiniami. Można użyć owoców świeżych lub z puszki.
Komentarze