zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Po prostu niebo w "gębie " :).Łatwa, szybka , nie droga, na dodatek przepyszna :)

  • 20 min

Składniki:

  • składniki:
    2 szklanki ryżu
    2 szklanki wody
    2 szklanki mleka
    1 szklanka (około) cukru
    150 gr. masła (margaryny)
    2 kg jabłek
    3 białka
    cynamon
    szczypta soli

Zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ryżowa 1. Do garnka wlewamy wodę i mleko, gotujemy,wsypujemy ryż, dodajemy 100 gr. masła i szczyptę soli. Gotujemy aż zgęstnieje i ryż zrobi się miękki.
    W tym czasie obrane jabłka kroimy w kostkę , dusimy w garnku pod przykryciem na wolnym ogniu z 4 łyżkami cukru.
    Do masy ryżowej dodajemy 6 łyżek cukru i około 1 łyżeczkę cynamonu, wszystko dokładnie mieszamy.
    Ubijamy pianę na sztywno z białek dodając stopniowo pozostały cukier(około 1/2 szkl. )
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy pierwszą warstwę ryżu,smarujemy masłem (jak kromkę chleba :D), przekładamy jabłkami, prószymy cynamonem, następna warstwa ryżu, masło i na wierzch ubite białka.
    Wstawiamy do piekarnika 180 C 30 min
    SMACZNEGO

Komentarze

Podobne przepisy