Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zdrowa zapiekanka,którą można podać zarówno na kolację, jak i na deser. Dzięki tej zapiekance dawno temu ja,a teraz moje dzieci przekonały się do kaszy jaglanej, która pasuje tam idealnie.

  • 40 min

Składniki:

  • ryż - mała szklanka 200 ml
    kasza jaglana - mała szklanka 200 ml
    mleko kokosowe - pół szklanki
    soczyste jabłka - 1,2 kg
    żurawina - garść
    cukier - 8 łyżek
    cynamon mielony - 2,5 łyżki
    masło - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka - ryżojaglanka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Potrzebujemy dwóch małych garnków z pokrywkami, o grubych ściankach do osobnego gotowania kaszy i ryżu. Ryż i kaszę opłukać kilkakrotnie i odcedzić na siteczku. Ryż zalać 2 szklankami wody, a do kaszy wlać 1,5 szklanki wody i pół szklanki mleka kokosowego. Odstawić na około około 15 minut. Żurawinę zalać gorącą przegotowaną wodą, tak, żeby ją przykryła i również odstawić. W tym czasie możemy przygotować formę do zapiekania, cukier i cynamon, żeby wszystko mieć pod ręką. Obieramy również jabłka.
    Garnki z ryżem i kaszą wstawiamy na palnik i gotujemy tylko 5 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie do kaszy dodajemy pół łyżki cynamonu, pół łyżki masła i 2 łyżki cukru, mieszamy dokładnie, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Do ryżu również sypiemy 2 łyżki cukru i pół łyżki masła, mieszamy i przykrywamy na około 20 minut.
    Teraz zabieramy się za jabłka. Ścieramy wszystkie na tarce o grubych oczkach, odrzucając jedynie ogryzki.
    Na dno naczynia do zapiekania wykładamy ryż, na niego warstwę jabłek, które posypujemy łyżką cukru i cynamonu, na jabłka kasza jaglana i na wierzch druga porcja jabłek, które ponownie posypujemy łyżką cukru i cynamonu. Całość dekorujemy osączonymi owocami żurawiny, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut, odkrywamy i pieczemy jeszcze 10 minut.
    Podajemy na ciepło lub zimno, wedle uznania.
    Smacznego :)

Porady

Mleko kokosowe możemy zastąpić mlekiem zagęszczonym niesłodzonym lub zwykłym mlekiem, a żurawinę innymi ulubionymi bakaliami. Przy kwaśnych jabłkach cukru musimy nasypać odpowiednio więcej. Zapiekankę piekę w jednej większej lub dwóch mniejszych formach. Jeśli komuś przeszkadza masło w przepisie to zapewniam, że bez niego zapiekanka również jest bardzo smaczna. Za każdym razem, gdy piszę o szklance mam na myśli małą 200 ml szklankę. Z podanych składników wychodzi pożywna kolacja dla 4 - 6 osób, w zależności od apetytów.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować