Można przygotować ją kiedy zostaje nam ryba np. po świątecznym, uroczystym obiedzie. Ryba, szpinak i warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, dlatego wszystkim polecam takie połączenie smaków.
30 min
Składniki:
1/2 kg dowolnej,smażonej ryby
1/2 kg mrożonego szpinaku
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
pół długiej bagietki
1 łyżka musztardy
kostka bulionowa
gałka muszkatołowa
sól,pieprz
cebula
2 pomidory
2 ząbki czosnku
pół papryki zielonej i czerwonej
tłuszcz do formy
Zapiekanka rybna ze szpinakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak odmroż, rybę podziel na kawałki (jeśli trzeba oczyść z ości). Pomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój w większą kostkę. Cebulę oczyść, posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski.
2.Na rozgrzany olej wrzuć cebulę, czosnek, pomidory i paprykę. Wymieszaj. Duś pod przykryciem przez 15 minut. Dodaj musztardę i szpinak.Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Duś, by nadmiar wody odparował.
3.Bułkę pokrój w dużą kostkę. Mleko zagotuj i rozpuść w nim kostkę bulionową. Mlekiem zalej pokrojoną bułkę. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem. Ułóż w nim połowę bułki, wyłóż masę rybno- szpinakową i przykryj pozostałą bułką.
4.Potrawę piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez 20 minut. Piecz do momentu, kiedy bułka się zarumieni.
Komentarze