zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem

4.49 (148 ocen)

  • 60 min

Ta zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że czosnek i szpinak to dobrana para.

  • 60 min

Składniki:

  • 5 filetów z mintaja (lub innej ryby)
    350 g szpinaku
    3/4 opakowania makaronu rurki
    50g serka topionego
    2 łyżki śmietany kwaśnej
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    150 g sera żółtego
    na beszamel:
    2 łyżki mąki
    1 łyżka masła
    ok. 2 szklanki mleka
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.49 (148 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek, serek topiony, śmietanę i doprawić. Filety rybne posolić i przyprawić.
  • zapiekanka rybna 2. Część makaronu rozłożyć w foremce do zapiekania (jedną lub dwie warstwy w zależności od wielkości blaszki).
  • zapiekanka rybna 3. Na makaronie rozsmarować szpinak.
  • zapiekaka rybna 4. Następnie ułożyć filety rybne.
  • zapiekanka 5. Na rybie położyć kolejną warstwę makaronu.
  • zapiekanka 6. Przygotować sos beszamelowy: Masło rozpuścić, wsypać mąkę i wymieszać (nie podsmażać). Od razu zacząć powoli wlewać mleko i mieszać aż do uzyskania pożądanej gęstości. Sos powinien mieć gęstość śmietany, może się okazać że nie zużyjemy całego mleka. Sos wylać na warstwę makaronu.
  • zapiekanka 7. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać wierzch zapiekanki. Piec w 200*C około 30-40 minut.

Porady

Pomiędzy warstwy beszamelu i sera można ułożyć plasterki pomidora.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować