Zdecydowanie moja najlepsza zapiekanka. Długo chodziła mi po głowie i szkoda że dopiero teraz ją zrobiłam. Na pewno powtórzę ją jeszcze nie raz :)
60 min
Dla 6 osób
Składniki:
700 g ziemniaków
2 filety dorsza
300 g pieczarek
por
1/2 czerwonej papryki
150 g sera żółtego
sok z połowy cytryny
250 g śmietany 18 %
2 jajka
olej
oregano, tymianek, bazylia
sól, pieprz
Zapiekanka rybna z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Pora kroimy w piórka, pieczarki w plasterki a paprykę w kostkę. Na odrobienie oleju podsmażamy pora i dodajemy do niego pieczarki i dusimy razem aż woda odparuje. Patelnię zestawiamy z ognia, dodajemy paprykę, doprawiamy do smaku i całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
2.Filety rybne rozmrażamy i dzielimy na mniejsze części a tak że solimy. Na druga patelnię wlewamy pół szklanki wody oraz sok z połowy cytryny i zagotowujemy. Następnie wkładamy kawałki ryby i gotujemy ok. 10 minut. W połowie czasu obracamy rybę. Osączamy z nadmiaru wody na papierowym ręczniku.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju. Na dnie układamy połowę ziemniaków pokrojonych w plasterki grubości ok. 0,5 cm i posypujemy ziołami. Na ziemniaki wykładamy połowę pieczarek a następnie rybę podzieloną na mniejsze części. Następnie wykładamy resztę pieczarek i przykrywamy plasterkami ziemniaków, które także posypujemy ziołami. Ziemniaki posypujemy serem startym na dużych oczkach tarki. Całość polewamy śmietaną wymieszaną dokładnie z jajkami, ziołami oraz doprawioną solą i pieprzem. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :)
Komentarze