700 g rozmrożonych filetów z mintaja
400 g pieczarek
500 g brokułu
2 cebule
250 g startego sera gouda
180 g śmietany 12%
1 kubeczek po śmietanie wody
1 sos fix spaghetti 4 sery z brokułami
Sól
Czosnek
Pieprz ziołowy
Zapiekanka rybna z pieczarkami i brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrożoną rybę ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Wstawić na 7 min do piekarnika. Wyjąć, i odcisnąć z wody.
2.Pieczarki umyć, pokroić w plastry i wrzucić na patelnie razem z cebulą pokrojoną w piórka. Posolić i dusić do miękkości.
3.Brokuł umyć, pokroić na różyczki. W garnku zagotować wodę z dodatkiem cukru i soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucić brokuł i gotować 4 min.
4.Śmietanę i wodę wymieszać z sosem z torebki.
5.Rybę w naczyniu żaroodpornym posolić, dodać pieprzu i czosnku z torebki. Posypać garścią soli. Na rybę wyłożyć pieczarki, a na pieczarki ułożyć różyczki brokułu. Zalać sosem i posypać startym serem. Piec w 190 st. przez ok. 30 min.
Komentarze