Zapiekanka rybna z brokułem i ziemniakami

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min
  • Dla 4 osób

Wymyśliłam ją jakiś czas temu, posmakowała domownikom i teraz gotuję ją czasami, jak mamy ochotę na inną wersję ryby......

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Farsz zapiekanki:
    miruna - filet lub inna ryba 4 sztuki
    brokuł 1 sztuka
    ziemniaki duże 5 sztuk
    przyprawa do ziemniaków dobrej jakości 1 łyżka
    przyprawa do ryb dobrej jakości 1 łyżka
    sok z cytryny do smaku 2 łyżeczki
    mleko 2 łyżki
    olej rzepakowy 0.5 szklanki
    sól i pieprz (do smaku)

    Sos do zapiekanki:
    śmietana 12% 330 gramów
    ser żółty salami lub inny starty na grubych oczkach (15-20 dkg)
    Jajko 1 sztuka
    sól i pieprz (do smaku)

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy 1 łyżka
    natka pietruszki posiekana 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Ryba Zapiekanki

Zapiekanka rybna z brokułem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę - mirunę (mrożoną odmrażamy i osuszamy) kroimy na kawałki 5 cm na 5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.

    Kawałki ryby smażymy krótko z dwóch stron na rozgrzanej z olejem patelni.
  • 2. Ziemniaki dokładnie oczyszczamy i gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na plasterki.

    Z brokuła wycinamy same różyczki, myjemy je i blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.

    Śmietanę mieszamy z tartym żółtym serem.

    Do mieszanki śmietany i sera wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
  • układamy 3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie połowę ziemniaków, które posypujemy troszkę przyprawą do ziemniaków. Na nie wykładamy kawałki ryby, które posypujemy przyprawą do ryb.

    Rybę polewamy połową sosu, a następnie układamy drugą połowę ziemniaków i posypujemy je troszkę przyprawą do ziemniaków.

    Na ziemniaki wykładamy różyczki brokuła i pomiędzy nimi (lub na całości)wylewamy drugą połowę sosu.

    Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 25-30 minut - do momentu zarumienia. Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować