Wymyśliłam ją jakiś czas temu, posmakowała domownikom i teraz gotuję ją czasami, jak mamy ochotę na inną wersję ryby......
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
Farsz zapiekanki:
miruna - filet lub inna ryba 4 sztuki
brokuł 1 sztuka
ziemniaki duże 5 sztuk
przyprawa do ziemniaków dobrej jakości 1 łyżka
przyprawa do ryb dobrej jakości 1 łyżka
sok z cytryny do smaku 2 łyżeczki
mleko 2 łyżki
olej rzepakowy 0.5 szklanki
sól i pieprz (do smaku)
Sos do zapiekanki:
śmietana 12% 330 gramów
ser żółty salami lub inny starty na grubych oczkach (15-20 dkg)
Jajko 1 sztuka
sól i pieprz (do smaku)
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy 1 łyżka
natka pietruszki posiekana 4 łyżki
Zapiekanka rybna z brokułem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę - mirunę (mrożoną odmrażamy i osuszamy) kroimy na kawałki 5 cm na 5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą i pieprzem.
Kawałki ryby smażymy krótko z dwóch stron na rozgrzanej z olejem patelni.
2.Ziemniaki dokładnie oczyszczamy i gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy na plasterki.
Z brokuła wycinamy same różyczki, myjemy je i blanszujemy w osolonej wodzie z dodatkiem mleka 3 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Śmietanę mieszamy z tartym żółtym serem.
Do mieszanki śmietany i sera wbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy na dnie połowę ziemniaków, które posypujemy troszkę przyprawą do ziemniaków. Na nie wykładamy kawałki ryby, które posypujemy przyprawą do ryb.
Rybę polewamy połową sosu, a następnie układamy drugą połowę ziemniaków i posypujemy je troszkę przyprawą do ziemniaków.
Na ziemniaki wykładamy różyczki brokuła i pomiędzy nimi (lub na całości)wylewamy drugą połowę sosu.
Zapiekamy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 25-30 minut - do momentu zarumienia. Gotową zapiekankę posypujemy natką pietruszki.
Komentarze