Zapiekanka rybna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uczta dla podniebienia nie tylko w Wigilijny wieczór

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg płatów z morszczuka lub mintaja
    0,5 kg pieczarek
    2 marchewki
    1 szklanka śmietany
    1 łyżka mąki
    1 jajko
    10 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    olej do smażenia

Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę posolić, przyprawić i usmażyć na oleju bez panierowania.
  • 2. Pieczarki umyć, pokroić w talarki, podsmażyć i przyprawić.
  • 3. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, podsmażyć i przyprawić
  • 4. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu żaroodpornym - jedna warstwa,
    na to pieczarki i marchewkę a nastepnie przykryć porcjami ryby.
  • 5. Śmietanę roztrzepać z jajkiem i mąką i zalać rybę, zapiec.
    Pod koniec pieczenia posypać żółtym serem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy