Zapiekanka jeste rewelacyjna!! Można do niej wykorzystać rybę pozostałą z poprzedniego dnia, wtedy przygotowanie zapiekanki zajmie nam niecałe pół godz.
Składniki:
1 kg ryby,np. pangi lub dorsza,
sól, pieprz,
mąka ok. 4 łyżek,
1/2 szkl śmietany 30%,
5 dag startego żółtego sera,
tymianek, oregano, majeranek - po łyżeczce,
30 dag pieczarek,
duża cebula.
Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rybę pokroić na porcje, z jednej strony oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
2.Grzyby oczyścić, przesmażyć z posiekaną w kosteczkę cebulą. Natłuścić żaroodporne naczynie, warstwami układać rybę, grzybki z cebulą i oprószyć przyprawami, przykryć kolejną warstwą ryb oraz grzybów. Ponownie posypać ziołami, polać śmietanką i posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.
Komentarze