Zapiekanka rybna

0 (0 ocen)

Zapiekanka jeste rewelacyjna!! Można do niej wykorzystać rybę pozostałą z poprzedniego dnia, wtedy przygotowanie zapiekanki zajmie nam niecałe pół godz.

Składniki:

  • 1 kg ryby,np. pangi lub dorsza,
    sól, pieprz,
    mąka ok. 4 łyżek,
    1/2 szkl śmietany 30%,
    5 dag startego żółtego sera,
    tymianek, oregano, majeranek - po łyżeczce,
    30 dag pieczarek,
    duża cebula.

Zapiekanka rybna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • surowa zapiekanka rybna 1. Rybę pokroić na porcje, z jednej strony oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące i usmażyć na oleju.
  • surowa zapiekanka rybna2 2. Grzyby oczyścić, przesmażyć z posiekaną w kosteczkę cebulą. Natłuścić żaroodporne naczynie, warstwami układać rybę, grzybki z cebulą i oprószyć przyprawami, przykryć kolejną warstwą ryb oraz grzybów. Ponownie posypać ziołami, polać śmietanką i posypać serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy