Zapiekanka rabarbarowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem, włożyć rabarbar i blanszować około3 min.
2.Wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wywar z rabarbaru zagotować , wlać mleko, zagotować. Wsypać kaszę , mieszając gotować około 3 min. , dodać serek , wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Kasę wymieszać z żółtkiem, dodać pianę i skórkę z cytryny. Masę wyłożyć na rabarbar , zapiekać około 10 – 15minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .
Porady
Rabarbar dobrze jest osłodzić dopiero po ugotowaniu, kiedy jest nieco wystudzony. W ten sposób uniknie się przesłodzeniu.
Komentarze