Zapiekanka rabarbarowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Doskonały deser po sycącym posiłku

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
    8 dkg cukru
    125 ml mleka
    3 łyżki kasz manny
    5 dkg sera mascarpone
    1 jajko
    skórka z 1/2 cytryny
    kilka truskawek i listków melisy

Zapiekanka rabarbarowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-01pfbs9 1.
    Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na kawałki. 1/2 szklanki wody zagotować z cukrem, włożyć rabarbar i blanszować około3 min.
  • image-0lx71bt 2. Wyjąć łyżką cedzakową , przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wywar z rabarbaru zagotować , wlać mleko, zagotować. Wsypać kaszę , mieszając gotować około 3 min. , dodać serek , wymieszać. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Kasę wymieszać z żółtkiem, dodać pianę i skórkę z cytryny. Masę wyłożyć na rabarbar , zapiekać około 10 – 15minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni .

Porady

Rabarbar dobrze jest osłodzić dopiero po ugotowaniu, kiedy jest nieco wystudzony. W ten sposób uniknie się przesłodzeniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy