Zapiekanka porowa na cieście twarogowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Kucharzę niemalże od dzieciństwa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 50 dag mąki
    ● 15 dag twarogu
    ● 4 łyżki oleju
    ● 3 jajka
    ● 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 3 łyżki pestek słonecznika
    Farsz:
    ● 3 duże pory
    ● 4 łyżki oleju
    ● 20 dag szynki
    ● 10 dag serka topionego
    ● kostka rosołowa
    Masa: 2 jajka
    ● 15 dag żółtego sera
    ● 20 dag śmietany
    ● 9 łyżek mleka
    ● 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka porowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno formy (20x40 cm), a resztą wylepiamy boki.
  • 2. Farsz: pory oczyszczamy i kroimy w ćwierćplastry. Smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną szynkę, serek topiony i rozkruszoną kostkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto.
  • 3. Masa: żółty ser ścieramy na tarce. Mieszamy z rozkłóconym jajkami, śmietaną i mlekiem. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zalewamy farsz. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 °C.

Porady

RADY B. Modrzejewskiej Zwykle nadmiar wędliny (dowolnej, nie tylko szynkę) zamrażam, a potem wykorzystuję do przygotowania zapiekanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Serek Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować