Zapiekanka porowa na cieście twarogowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto. 2/3 rozwałkowujemy i wykładamy dno formy (20x40 cm), a resztą wylepiamy boki.
2.Farsz: pory oczyszczamy i kroimy w ćwierćplastry. Smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną szynkę, serek topiony i rozkruszoną kostkę. Mieszamy i wykładamy na ciasto.
3.Masa: żółty ser ścieramy na tarce. Mieszamy z rozkłóconym jajkami, śmietaną i mlekiem. Doprawiamy gałką muszkatołową i solą. Zalewamy farsz. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 °C.
Porady
RADY B. Modrzejewskiej
Zwykle nadmiar wędliny (dowolnej, nie tylko szynkę) zamrażam, a potem wykorzystuję do przygotowania zapiekanki.
Komentarze