Zapiekanka pomidorowa

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Taką zapiekankę jadłam kiedyś u mojej koleżanki. Poprosiłam ją o przepis,wspaniale smakowała

Składniki:

  • ● 3 pomidory
    ● duży kalafior
    ● 2 cebule
    ● 2 łyżeczki masła
    ● szkl. startego żółtego sera
    ● 2 łyżki oliwy
    ● tymianek
    ● sól czosnkowa
    ● bułka tarta
    ● sól
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora myjemy, dzielimy
    na różyczki, zalewamy wrzątkiem.
    Dodajemy łyżeczkę
    masła, sól i cukier. Gotujemy
    ok. 8 minut. Odcedzamy
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w piórka. Podsmażamy na
    oliwie, nie rumienimy. Obrane
    pomidory kroimy w plastry
  • 3. Naczynie żaroodporne
    smarujemy masłem i posypujemy
    bułką. Wykładamy
    najpierw cebulę, posypujemy
    tymiankiem i solą czosnkową,
    następnie posolone
    pomidory i kalafior. Doprawiamy
    i posypujemy serem.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w temperaturze 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować