Zapiekanka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al'dente. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzuć różyczki brokuła. Osącz z wody, odparuj. Pomidorki osącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki, a cebulę pokrój w piórka.
2.Na posmarowanej masłem okrągłej formie żaroodpornej porozkładaj makaron i brokuły. Rozłóż tuńczyka w kawałkach, posyp pokrojonymi oliwkami, pomidorkami i cebulą. Oprósz solą i pieprzem.
3.Zrób sos: mozzarellę zetrzyj na tarce o grubym oczku, połącz z jajkiem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
4.Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę. Piecz ok.25-30 minut w 170 st.aż zapiekanka zrumienieni się.
Komentarze