Zapiekanka po włosku

4.5 (181 ocen)

Z makaronem, brokułem i tuńczykiem.

Składniki:

  • 200g makaronu rurki
    6 różyczek brokuła
    puszka tuńczyka w kawałkach
    3 łyżki oliwek zielonych
    5 pomidorków suszonych
    kulka mozzarelli
    mała cebula czerwona
    2 łyżki gęstej śmietany
    1 jajko
    sól, pieprz
    masło do posmarowania formy








Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka po włosku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku al'dente. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzuć różyczki brokuła. Osącz z wody, odparuj. Pomidorki osącz z zalewy, podziel na mniejsze kawałki, a cebulę pokrój w piórka.
  • 2. Na posmarowanej masłem okrągłej formie żaroodpornej porozkładaj makaron i brokuły. Rozłóż tuńczyka w kawałkach, posyp pokrojonymi oliwkami, pomidorkami i cebulą. Oprósz solą i pieprzem.
  • 3. Zrób sos: mozzarellę zetrzyj na tarce o grubym oczku, połącz z jajkiem i śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszaj.
  • 4. Tak przygotowanym sosem polej zapiekankę. Piecz ok.25-30 minut w 170 st.aż zapiekanka zrumienieni się.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować