Zapiekanka po bolońsku

5 (149 ocen)

  • 15 min

Przepis został zainspirowany opakowaniem "sztucznej" zapiekanki z proszku. Wciąż twierdzę, że mało ludzi wie o tym, że czasem dania nie-proszkowe są tak samo łatwe, a o wiele bardziej smaczne!

  • 15 min

Składniki:

  • makaron penne - 350g
    mięso mielone z łopatki - 350g
    pomidory krojone w puszce/kartoniku - całe opakowanie
    przyprawy - suszone/świeże oregano, bazylia, tymianek
    pieprz i sól do smaku
    olej - do smażenia
    pomidory koktajlowe - kilka sztuk
    ser żółty - do zapieczenia
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka bolońska 1. Mięso mielone podsmażamy na oleju/oliwie.
    Dodajemy pomidory z puszki, wsypujemy przyprawy do smaku. Podsmażamy razem ok. 12 minut.
    W tym czasie gotujemy al dente makaron penne.
    Wsypujemy makaron do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem mięsno-pomidorowym i mieszamy, aby makaron nie był "suchy".
    Przystrajamy połówkami pomidorków koktajlowych i posypujemy startym serem żółtym.
    Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Porady

Dodając przyprawę chili stworzymy danie z piekła rodem!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować