Zapiekanka "Pistacio"

4.5 (191 ocen)

  • 50 min

Sposób na szybki obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • - 0,5 kg makaronu rurki
    - 3 średnie cebule
    - 0,5 kg mięsa mielonego
    - 2 kostki rosołowe
    - mały słoik przecieru pomidorowego
    - 30 dag sera żółtego
    - liść laurowy
    - sól, pieprz do smaku

    Sos beszamelowy

    - 500 ml mleka
    - łyżka masła
    - 3 łyżki mąki
    - 2 żółtka
    - sól, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka "pistacio" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotować makaron , przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na patelni lekko podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodać mięso mielone, smażyć.
    Dodać liść laurowy i kostki rosołowe, dusić.
    Na końcu dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwilę dusić, wyłożyć na makaron.

  • 2. Sos beszamelowy:

    Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać (mąka nie powinna się zarumienić). Zamaszkę rozprowadzić zimnym mlekiem, zagotować. Dodać żółtka intensywnie mieszając. Doprawić do smaku.
    Polać zapiekankę, całość posypać startym żółtym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować