Zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki gotujemy ok 15 minut, ostudzamy.
2.Pieczarki kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju.Kiełbsę i cebulę kroimy na kawałki i przysmażamy na patelni, lekko doprawiamy do smaku mieszamy z pieczakami.
3.Przygotowujemy sos:mąką mieszamy z mlekim,jajkiem i łączymy z przecierem pomidorowym doprawiamy do smaku.
4.Do naczynia żaroodpornego wkładamy kilka wiórków masła.Na dno naczynia kroimy ugotowane ziemniaki w plastry posypujemy majerankiem.Na to układamy masę(cebula+pieczarki+kiełbasa)
5.Potem znowu warstwa ziemniaków i dalej masa itd.do wyczerpania składników.Na samym końcu ścieramy na tarce żółty ser i polewamy sosem posypujemy natka i koperkiem.
6.Wstawiamy naczynie z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180st. zapiekamy 20-30 min.
Porady
Zapikanka super smakuje polana keczapem.Smacznego!
Komentarze