Zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

zapiekanka jest bardzo smaczna i sycąca.

  • 60 min

Składniki:

  • 50dag. ziemniaków / 25dag.pieczarek / 25dag.kiełbasy zwyczajnej / 4 cebule / 5 łyżek startego żółtego sera. Sos:2 czubate łyżki mąki / 3-4 łyżki mleka / 1 jajko / 1 łyżka przecieru pomidorowego/ do smaku:sól,pieprz,majeranek,bazylia.

Zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy ok 15 minut, ostudzamy.
  • 2. Pieczarki kroimy na kawałki i obsmażamy na oleju.Kiełbsę i cebulę kroimy na kawałki i przysmażamy na patelni, lekko doprawiamy do smaku mieszamy z pieczakami.
  • 3. Przygotowujemy sos:mąką mieszamy z mlekim,jajkiem i łączymy z przecierem pomidorowym doprawiamy do smaku.
  • 4. Do naczynia żaroodpornego wkładamy kilka wiórków masła.Na dno naczynia kroimy ugotowane ziemniaki w plastry posypujemy majerankiem.Na to układamy masę(cebula+pieczarki+kiełbasa)
  • 5. Potem znowu warstwa ziemniaków i dalej masa itd.do wyczerpania składników.Na samym końcu ścieramy na tarce żółty ser i polewamy sosem posypujemy natka i koperkiem.
  • 6. Wstawiamy naczynie z zapiekanką do piekarnika nagrzanego do 180st. zapiekamy 20-30 min.

Porady

Zapikanka super smakuje polana keczapem.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy