Zapiekanka pasterska

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jest to ulubione danie mojego syna

  • 40 min

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (ja zwykle daję drobiowe)
    50 dag pieczarek
    1 papryka
    1 mała cukinia
    1 cebula
    1 mały koncentrat pomidorowy
    5 ziemniaków
    1/2 szklanki mleka
    łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    sól
    pieprz
    olej do smażenia

Zapiekanka pasterska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz i ugotuj w wodzie do miękkości.
    Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju. Gdy zacznie robić się szklista dodaj do niej mięso mielone i smaż razem ok. 10 minut. W międzyczasie umyj paprykę, pieczarki i cukinię. Pieczarki i cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski i dodaj do zawartości patelni. Wszystko połącz z koncentratem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Podduś wszystko na patelni przez kilka chwil.
    Ugotowane ziemniaki ubij i dodaj masło, mleko i odrobinę gałki muszkatołowej. Powinny być lekkie i puszyste, więc w razie konieczności dodaj jeszcze trochę masła i mleka.
    Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj tłuszczem, wyłóż zawartość patelni, a na wierzchu rozłóż ziemniaki równą warstwą.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st i zapiekaj przez ok 20 minut.

Porady

Zapiekanka smakuje dobrze także następnego dnia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy