Zapiekanka pasterska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
Mięso mielone smażymy na oleju, dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, pokrojoną cebulę, pokrojone pieczarki i wszystko smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. Mięso z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego.
2.Ugotowane gorące ziemniaki ugniatamy. Dodajemy mleko i śmietanę i energicznie mieszamy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soli.
Ziemniaki wykładamy na mięso i wyrównujemy łyżką. Na ziemniakach układamy plasterki masła. Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Pieczemy w odkrytym naczyniu.
Komentarze