Zapiekanka pasterska

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka doskonała na obiad, inny sposób na mielone z ziemniakami.

  • 60 min

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
    -ok. 8 średnich ziemniaków
    -0,5 kg pieczarek
    -duża cebula
    -duża marchewka
    -2 łyżki natki pietruszki
    -8 łyżek mleka
    -5 łyżek śmietany 18%
    -1/5 kostki masła
    -2 łyżki oleju
    -sól, pieprz, czerwona słodka papryka, zioła prowansalskie

Zapiekanka pasterska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
    Mięso mielone smażymy na oleju, dodajemy marchewkę startą na grubych oczkach, pokrojoną cebulę, pokrojone pieczarki i wszystko smażymy. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi. Na końcu dodajemy natkę pietruszki. Mięso z warzywami wykładamy do naczynia żaroodpornego.
  • 2. Ugotowane gorące ziemniaki ugniatamy. Dodajemy mleko i śmietanę i energicznie mieszamy na jednolitą masę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę soli.
    Ziemniaki wykładamy na mięso i wyrównujemy łyżką. Na ziemniakach układamy plasterki masła. Zapiekankę pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Pieczemy w odkrytym naczyniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy