Zapiekanka niemiecka

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kilka miesięcy w roku spędzam w Niemczech, proponuję więc przepis na popularne tam tanie i smaczne danie, którego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • ● 250 g makaronu duże kolanka lub łazanki
    ● 200 g gotowanej szynki
    ● 150 g sera gouda
    ● mała puszka groszku z marchewką
    ● 1/2 małego słoika słodkiej papryki
    ● 1/2 litra słodkiej śmietany
    ● 1/2 kostki masła
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka niemiecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka niemiecka 1. Makaron gotujemy na półtwardo
    w osolonej wodzie, odcedzamy
    i studzimy.
  • Zapiekanka niemiecka 2. Szynkę, ser i osączoną
    z zalewy paprykę kroimy na
    kawałki.
  • Zapiekanka niemiecka 3. Dodajemy osączony groszek
    z marchewką i mieszamy
    z makaronem. Doprawiamy
    solą i pieprzem.
  • Zapiekanka niemiecka 4. Makaron z szynką i warzywami
    przekładamy do wysmarowanej
    masłem formy, zalewamy
    śmietaną. Posypujemy
    płatkami masła i wkładamy do
    piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 175 °C. Zapiekamy
    około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować