Zapiekanka naleśnikowa z brokułem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekane naleśniki w formie torciku z brokułowym twarożkiem to propozycja na lekki, jarski obiad. Zielonkawe, pachnące czosnkiem danie można podać z kwaśną śmietaną, na obiad lub na kolację.

  • 60 min

Składniki:

  • Naleśniki
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki gorącej wody
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 małe jajka
    • 1 szklanka mąki
    • 1 łyżka oleju
    Farsz
    • 1 brokuł
    • 500 g sera białego kanapkowego
    • 2 ząbki czosnku
    • sól, pieprz do smaku
    • 3 plastry sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Zapiekanki

Zapiekanka naleśnikowa z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki
    • Mleko wymieszać z wodą, dodać jajka i roztrzepać trzepaczką.
    • Dodać mąkę, sól i olej, i również roztrzepać.
    • Odstawić masę na 30 minut, aż mąka się rozklei.
    • Usmażyć naleśniki, smarując patelnię pędzlem z olejem.
    Do zapiekanki potrzeba 6 naleśników.
  • 2. • Brokuł ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pokroić drobno.
    • Ser wymieszać z brokułem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku.
    • Masą twarogowo-brokułową przełożyć naleśniki w tortownicy ( o średnicy takiej jak naleśniki) wysmarowanej olejem i wyłożonej folią aluminiową. Ostatnia warstwa ma być tylko lekko posmarowana masą.
    • Tortownicę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 30 minut.
    • Wyjąć zapiekankę i posypać serem pokrojonym na kawałki. Wstawić jeszcze na 5 minut do piekarnika.

Porady

Najlepiej kroi się po wystudzeniu, smakuje też dobrze po podgrzaniu. Dekoracja to róża z papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować