Zapiekanka naleśnikowa na ostro

0 (0 ocen)

Jest to danie dla osób nie lubiących naleśników na słodko.Nadaje się na obiad jako danie główne lub na ciepłą kolację.

Składniki:

  • CIASTO
    3 jajka
    1 szk.mleka
    1 szk.wody gazowanej
    1 1/2 szk. mąki
    1 łyżka oleju
    sól do smaku.

    FARSZ

    30 dkg. pieczarek / sezonie można zastąpić grzybami leśnymi/
    20 dkg. mieszanych plastrów wędliny
    20 dkg. kapusty kiszonej
    20 dkg. żółtego sera
    1 cebula
    2 łyżki słodkiej śmietany 18%
    1 łyżka keczupu pikantnego
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,czosnek granulowany,oregano do smaku.

    DODATKOWO

    1 mały słoik majonezu
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Zapiekanki Ser

Zapiekanka naleśnikowa na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki ciasta ubić mikserem,odstawić na 30 min.do lodówki.Na patelni do naleśników smażyć kolejno naleśniki,ułożyć na talerzu.
  • Zapiekanka naleśnikowa na ostro 2. Pieczarki umyć pokroić w małe plasterki,cebulę,plastry wędliny w kostkę,natkę pietruszki posiekać.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w zapałkę.Kapustę posiekać nożem.
  • Zapiekanka naleśnikowa na ostro 3. Na patelni rozgrzać olej,włożyć pieczarki i smażyć do czasu odparowania wody.Dodać cebulę,wędliny i smażyć do czasu zeszklenia się cebuli.Wsypać kapustę i smażyć do czasu odparowania wody.
    Wlać śmietanę i dusić do czasu jej wysmażenia.Całość przyprawić do smaku przyprawami.
  • Zapiekanka naleśnikowa na  ostro 4. Wsypać pietruszkę,włożyć keczup i połowę sera.Całość smażyć na wolnym ogniu do czasu rozpuszczenia się sera,ewentualnie doprawić do smaku.
  • Zapiekanka naleśnikowa na ostro 5. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć jak gołąbki.
  • Zapiekanka naleśnikowa na ostro 6. Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką majonezu,ułożyć nafaszerowane naleśniki,każdy posmarować cienko majonezem,posypać pieprzem,oregano.
  • Zapiekanka naleśnikowa na ostro 7. Całość posypać pozostałym serem,wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C do czasu rozpuszczenia się sera. Około 10 min.

Porady

Farsz i naleśniki najlepiej przygotować dzień wcześniej,gdyż na drugi dzień mamy szybko obiad lub ciepłą kolacje.Wystarczy zwinąć naleśniki i zapiec 15 min. w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować