Zapiekanka na zielono

0 (0 ocen)

Uwielbiam szpinak na wszystkie sposoby, dlatego często przygotowuję różne dania z tym warzywem. Polecam dla dbających o urodę i zdrowie

Składniki:

  • • ½ op. Szpinaku mrożonego rozdrobnionego
    • Mały jogurt naturalny
    • ½ puszki groszku konserwowego
    • 1 mała cebula
    • 200g makaronu ( świderki, rurki)
    • 3 małe ząbki czosnku
    • 5 ogórków kiszonych
    • Sól, pieprz
    • Odrobina oliwy
    • Szklankę startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka na zielono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka na zielono 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Pokrojoną cebulę z czosnkiem należy przesmażyć na oliwie, dodać szpinak i dusić przez około 5 minut. Ogórki pokroić w drobną kostkę i razem z odsączonym groszkiem dodać do szpinaku. Wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem, a na końcu dodać jogurt i energicznie mieszać., aby wszystko dobrze się połączyło. Makaron przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, dodać masę szpinakową i przemieszać. Całość posypać startym serem i zapiekać około 10 minut w temp. 180st.
    Smacznego

Porady

Do zapiekanki można dodać też pieczonego kurczaka pokrojonego na drobne kawałki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować