Zapiekanka Moniki

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Moja mama jako pierwsza przygotowała tę zapiekankę, ja z czasem ją nieco udoskonaliłam i zajada się nią cała rodzina. Podaję z sosem tzatziki lub czosnkowym;)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • - makaron rurka cięta 500g
    - podwójna pierś z kurczaka
    - papryka czerwona
    - cebula
    - pieczarki 30 dag
    - ser żółty 25 dag
    - kalafior
    - przyprawa do gyrosa, sól,
    - śmietanka słodka 18 % 200ml
    - jajko
    - olej do smażenia

Zapiekanka moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki z papryką i cebulką 1. Pieczarki pokroić i umyć następnie odparować i posolić, paprykę i cebulę pokroić w kostkę dołączyć do pieczarek i przysmażyć z łyżką oliwy.
  • Pierś z kurczaka 2. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę posolić popieprzyć i doprawić przyprawą do gyrosa następnie usmażyć.
  • Zapiekanka przed pieczeniem 3. Makaron i podzielony na różyczki kalafior ugotować al dente. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć kolejno: makaron, kurczaka, odrobinę sera, pieczarki z papryką i cebulą, kalafior i oprószyć resztą sera.
  • 4. Śmietankę wymieszać z jajkiem i polać zapiekankę. Piec pod przykryciem 20 minut, odkrytą następne 20 minut w temp. 200 stopni.

Porady

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy