Moja mama jako pierwsza przygotowała tę zapiekankę, ja z czasem ją nieco udoskonaliłam i zajada się nią cała rodzina. Podaję z sosem tzatziki lub czosnkowym;)
2 godz. 30 min
Składniki:
- makaron rurka cięta 500g
- podwójna pierś z kurczaka
- papryka czerwona
- cebula
- pieczarki 30 dag
- ser żółty 25 dag
- kalafior
- przyprawa do gyrosa, sól,
- śmietanka słodka 18 % 200ml
- jajko
- olej do smażenia
Zapiekanka moniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić i umyć następnie odparować i posolić, paprykę i cebulę pokroić w kostkę dołączyć do pieczarek i przysmażyć z łyżką oliwy.
2.Pierś z kurczaka pokroić w kostkę posolić popieprzyć i doprawić przyprawą do gyrosa następnie usmażyć.
3.Makaron i podzielony na różyczki kalafior ugotować al dente. Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wyłożyć kolejno: makaron, kurczaka, odrobinę sera, pieczarki z papryką i cebulą, kalafior i oprószyć resztą sera.
4.Śmietankę wymieszać z jajkiem i polać zapiekankę. Piec pod przykryciem 20 minut, odkrytą następne 20 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze