Zapiekanka Misz-Masz z owocami i bananowo-migdalową kruszonką

0 (0 ocen)

Mój pomysl na pyszną chlebowo-owocową zapiekankę z oryginalną kruszonką

Składniki:

  • - 8 kawałków chleba tostowego ( najlepiej czerstwego)
    - 2 jajka kurze
    - ok. 6 łyżek cukru
    - 6 średnich łodyg rabarbaru
    - 6 dużych truskawek
    - kilka czereśni
    - 1 banan
    - 50g zmielonych migdałów
    - 10 g ziaren słonecznika

Zapiekanka misz-masz z owocami i bananowo-migdalową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka Misz-Masz z bananowo-migdałową krusz. 1. Rabarbar myjemy, obieramy , kroimy w kawałeczki, zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy.
    Blaszkę o wymiarach 32x24cm wyścielamy papierem do pieczenia. Układamy w niej ciasno kromki chleba:
  • Zapiekanka Misz-Masz z owocami i bananowo-migdalową krusz. 2. Z jajek i 3 łyżek cukru ubijamy kogel mogel.
  • Zapiekanka Misz-Masz z owocami i bananowo-migdalową krusz. 3. Takim koglem-moglem zalewamy chleb i dokładnie go po nim rozprowadzamy. Na tak przygotowany chlebek wysypujemy rabarbar, pokrojone w plastry truskawki, wydrylowane czereśnie.
  • Zapiekanka Misz-Masz z owocami i bananowo-migdalową krusz. 4. Banana rozgniatamy widelcem i łączymy ze zmielonymi migdałami oraz pestkami słonecznika. Tworzymy oryginalną kruszonkę, którą rozrzucamy po owocach .
  • Zapiekanka Misz-Masz z owocami i bananowo-migdalową krusz. 5. Wszystko wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu) i pieczemy ok. 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy