Zapiekanka mięsno- ziemniaczana

5 (152 ocen)

Szybkie , sycące danie jednogarnkowe

Składniki:

  • 4-5 dużych ziemniaków
    60 dkg. mięsa mielonego ( użyłam karkówki )
    papryka czerwona
    puszka pomidorów bez skórki
    pół szklanki keczupu ( łagodny , pikantny jaki kto woli )
    duża cebula
    3 ząbki czosnku
    20 dkg. sera żółtego
    olej
    rozmaryn
    przyprawa chili
    sól , pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Dania jednogarnkowe

Zapiekanka mięsno- ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać , wypłukać , pokroić w dość grube plastry , gotować w osolonej wodzie do miękkości ale tak aby się nie rozpadały , odcedzić . Cebulę i paprykę pokroić w kostkę smażyć na oleju do miękkości , dodać mielone mięso , smażyć na małym ogniu około 15 minut co jakiś czas mieszając .
    Do mięsa dodać pomidory , keczup i pokrojony czosnek , wszystko razem dusić jakieś kolejne 15 minut dodać rozmaryn i pozostałe przyprawy , wymieszać w razie potrzeby dosmaczyć według własnego gustu . Ser zetrzeć na tarce .
    Naczynie żaroodporne posmarować olejem , ułożyć jedną warstwę ziemniaków na ziemniaki połowa masy mięsnej i połowa sera , przykryć warstwą ziemniaków , mięsem i ponownie ziemniakami , posypać pozostałą częścią sera . Naczynie przykryć , piec około 35-40 minut w temp. 180-190*C

Porady

Zapiekankę nie porcjować zaraz po wyciągnięciu z piekarnika , odczekać 5-10 minut

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować