Zapiekanka mięsno-ziemnaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie.
2.Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy.
3.Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy do smaku.
4.Pomidory kroimy w plastry.
5.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6.Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
7.Do formy żaroodpornej dajemy kolejno połowę ziemniaków – połowę mięsa – pieczarki – pomidory – mięso – ziemniaki – jaja ze śmietaną – ser żółty
8.Całość zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Komentarze