Zapiekanka mięsno-ziemnaczana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Postanowiłam podać ziemniaki w innej formie.

  • 30 min

Składniki:

  • 10 ziemniaków
    0,5 kg mięsa mielonego
    2 cebule
    30 dag pieczarek
    2 pomidory
    20 dag sera żółtego
    3 jajka
    3 łyżki śmietany
    sól, pieprz

Zapiekanka mięsno-ziemnaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. 1.Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy w osolonej wodzie.
    2.Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone. Przyprawiamy.
    3.Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Doprawiamy do smaku.
    4.Pomidory kroimy w plastry.
    5.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
    6.Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
    7.Do formy żaroodpornej dajemy kolejno połowę ziemniaków – połowę mięsa – pieczarki – pomidory – mięso – ziemniaki – jaja ze śmietaną – ser żółty
    8.Całość zapiekamy ok. 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Porady

Można dodać również inne ulubione składniki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy