Zapiekanka mięsna z szynki pod pierzynką

4.49 (167 ocen)

  • 2 godz.

prosty obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • szynka wieprzowa 1 kg
    pieczarki 60 dag
    papryka czerwona 1 szt
    przyprawa grill
    sól
    pieprz
    masło 1 łyżka
    cebula 1 szt
    ketchup
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka mięsna z szynki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynowanie mięsa 1. Mięso kroimy na plastry, obsypujemy przyprawami, odstawiamy na 1 h do lodówki (najlepiej na całą noc).
  • układamy składniki 2. Pieczarki myjemy, wrzucamy na wrzątek z dodatkiem soli, pieprzu i łyżką masła. Obgotowujemy ok. 5 min. Paprykę kroimy w paski, cebulkę w piórka.
    Ziemniaki obgotowujemy około 10 minut i kroimy w plastry.

    Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, układamy ziemniaki a wierzch obsypuje warzywami, polewam ketchupem. Jeśli ktoś lubi - wierzch możemy posypać startym serem żółtym.

    Piekę w 160 stopniach z termoobiegiem około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować