Zapiekanka mięsna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Propozycja na połączenie mięsa z warzywami.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
    1 cebula
    300 g porów
    250 g pieczarek
    50 g masła
    7 łyżek oleju
    1 łyżka sosu worcester
    1/8 l bulionu mięsnego , może być z kostki
    175 g mąki pszennej
    3 łyżki mleka
    1 żółtko
    sól , świeżo zmielony pieprz

Zapiekanka mięsna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrałem , drobno posiekałem. Pora opłukałem i pokroiłem w cienkie krążki.
    Pieczarki umyłem i osuszyłem. Pokroiłem w cienkie plasterki.
    Warzywa wymieszałem i zeszkliłem na rozgrzanym maśle. Na oddzielnej patelni rozgrzałem 1 łyżkę oleju i usmażyłem mięso . Mięsną masę należy podczas smażenia rozdrabniałem za pomocą widelca , aby nie tworzyły się zbyt duże grudki.
    Usmażone mięso połączyłem z warzywami , doprawiłem solą i pieprzem oraz sosem Worcester , stopniowo dolewałem bulion.
    Z mąki , mleka , reszty oleju i odrobiny soli zagniotłem ciasto. Rozwałkowałem na oprószonej mąką stolnicy na kształt okręgu ( nieco większego od samej formy).
    Formę wysmarowałem tłuszczem i przełożyłem do niej mięsno-warzywną masę. Całość nakryłem ciastem , mocno docisnąłem jego krawędzie do brzegów formy. Nadmiar ciasta odkroiłem. Pośrodku ciasta wykroiłem otwór umożliwiający ulatnianie się powstającej podczas pieczenia pary. Z pozostałych skrawków ciasta wykroiłem dekoracje i „nakleiłem” na ciasto roztrzepanym widelcem żółtkiem. Pozostałym żółtkiem posmarowałem całą powierzchnię ciasta , łącznie z „naklejonymi” dekoracjami.
    Zapiekankę wstawiłem na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.

Komentarze

Podobne przepisy