Zapiekanka marchwiowo-pietruszkowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 50 min

Apetyczna i zdrowa dzięki dużej ilości warzyw.

  • 50 min

Składniki:

  • ● 3 woreczki ryżu
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● jajko
    ● mały słoik keczupu
    ● 60 dag marchewki
    ● 40 dag pietruszki
    ● olej do smażenia
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna lub przyprawa do gyrosa
    ● 50 dag kiełbasy

Zapiekanka marchwiowo-pietruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy. Z kiełbasy usuwamy osłonkę i kroimy w niewielką kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju. Oprószamy delikatnie przyprawa uniwersalna.
  • 2. Marchewki i pietruszki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy ok. 15 minut na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą
    i pieprzem. Następnie mieszamy z kiełbasą.
  • 3. W naczyniu żaroodpornym o średnicy 24 cm układamy 1/3 ryżu, 1/2 warzyw z kiełbasą oraz 1/2 keczupu. Czynność powtarzamy, ostatnią warstwą powinien być ryż.
  • 4. Jajko rozkłócamy i dokładnie mieszamy z mlekiem. Polewamy potrawę. Pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 °C.

Porady

RADY M. Kwietniewskiej Kiełbasę możemy zastąpić boczkiem lub filetem z kurczaka. Przed dodaniem do potrawy należy je pokroić i podsmażyć.

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy