Zapiekanka makaronowa z warzywami

0 (0 ocen)

Smaczna, lekka i sycąca

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
    1 mała cukinia
    1 mała czerwona papryka
    1 pomidor
    300 g wędliny
    1 cebula
    200 g pieczarek
    100 g sera żółtego
    Pol szklanki mleka
    1 szklanka śmietanki 30%
    2 jajka
    Sól
    Pieprz
    Zioła prowansalskie
    Olej z atomizerem

Zapiekanka makaronowa z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Cukinie umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Spryskać olejem i posypać delikatnie przyprawami. Odstawić na pół godziny, następnie upiec na grillu. Ostudzić. Pokroić w kostkę lub zostawić plastry.

    Cebulę obrać, pokroić w paseczki. Wędlinę pokroić w kostkę. Przesmażyć z cebulą na lekko spryskanej olejem patelni. Ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić, przesmażyć aby odparowały.

    Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w kawałki. Makaron ugotować na półtwardo. Wrzucić do naczynia żaroodpornego. Dodać wszystkie warzywa i wędlinę, przemieszać.

    Jajka zmiksować z mlekiem i śmietanką, doprawić do smaku, polać składniki w naczyniu i przemieszać. Ser zetrzeć na tarce, posypać po wierzchu.

    Piec około 30 minut w 180-190stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy