Zapiekanka makaronowa z sosem spaghetti

4.46 (147 ocen)

  • 40 min

Zapiekanka we włoskim stylu to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Jest szybka w przygotowaniu, można ją zrobić dzień wcześniej i następnego dnia tylko zapiec.

  • 40 min

Składniki:

  • duży sos do spaghetti, np. boloński, neapolitański,
    ok 200 g makaronu penne - skośne rurki,
    ok 150 g żółtego sera,
    5 dużych pieczarek,
    cebula,
    ok 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo - wołowego,
    szczypta czosnku granulowanego,
    przyprawa gyros,
    przyprawa do mięsa mielonego,
    sól,
    pieprz,
    oregano.
Wystaw ocenę:

4.46 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z sosem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros i do mięsa mielonego oraz czosnkiem. Mięso smażymy. Cebulkę drobno siekamy i jak mięso puści soki dodajemy i razem podsmażamy, aż mięso straci surowość. Ser ścieramy na grubych oczka tarki. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy aż sok odparuje - w czasie smażenia lekko je solimy i pieprzymy. Ugotowany makaron, mięso, sos, pieczarki i połowę sera mieszamy w naczyniu, w którym będziemy zapiekać. Doprawiamy oregano i ewentualnie solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 - 200 st. C ok 20 minut. a tak naprawdę aż danie będzie gorące (wszystkie składniki są gotowe więc chodzi o dobre podgrzanie) - pod koniec pieczenia posypujemy resztą sera i zapiekamy aż się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować