Zapiekanka we włoskim stylu to jedna z moich ulubionych zapiekanek. Jest szybka w przygotowaniu, można ją zrobić dzień wcześniej i następnego dnia tylko zapiec.
40 min
Składniki:
duży sos do spaghetti, np. boloński, neapolitański,
ok 200 g makaronu penne - skośne rurki,
ok 150 g żółtego sera,
5 dużych pieczarek,
cebula,
ok 400 g mięsa mielonego, np. wieprzowo - wołowego,
szczypta czosnku granulowanego,
przyprawa gyros,
przyprawa do mięsa mielonego,
sól,
pieprz,
oregano.
Zapiekanka makaronowa z sosem spaghetti - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros i do mięsa mielonego oraz czosnkiem. Mięso smażymy. Cebulkę drobno siekamy i jak mięso puści soki dodajemy i razem podsmażamy, aż mięso straci surowość. Ser ścieramy na grubych oczka tarki. Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy aż sok odparuje - w czasie smażenia lekko je solimy i pieprzymy. Ugotowany makaron, mięso, sos, pieczarki i połowę sera mieszamy w naczyniu, w którym będziemy zapiekać. Doprawiamy oregano i ewentualnie solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180 - 200 st. C ok 20 minut. a tak naprawdę aż danie będzie gorące (wszystkie składniki są gotowe więc chodzi o dobre podgrzanie) - pod koniec pieczenia posypujemy resztą sera i zapiekamy aż się rozpuści.
Komentarze