Zapiekanka makaronowa z pulpecikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować makaron aldente w lekko osolonej wodzie, ostudzić.
Zagotować 1/2l wody z kostką rosołową i dodać zmiksowane z liśćmi bazylii pomidory, zmiażdżony czosnek. Przyprawić i odstawić.
2.Mięso wymieszać z jajkiem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką tartą. Uformować niewielkie pulpeciki (wyszło mi 9 szt.) i delikatnie je podsmażyć na oleju.
3.Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oleju i włożyć makaron uformowany w gniazdka. Do środka każdego gniazdka włożyć mięso. Całość zalać sosem pomidorowym. Posypać startym serem.
4.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20 minut.
Komentarze