Zapiekanka makaronowa z pieczarkiami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka ta jest ulubionym daniem mojego taty.Przy okazji szybko się ją robi, więc jest częstą pozycją w naszym menu.

  • 60 min

Składniki:

  • 30-40 dag makaronu świderki
    2 opakowania sosu pieczarkowego
    25-30 dag pieczarek
    40-50 dag mięsa mielonego
    2-3 marchewki
    2 cebule
    20 dag żółtego sera
    natka pietruszki
    olej

Zapiekanka makaronowa z pieczarkiami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gotowa do zapieczenia 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sposób al dente.
    Mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę. Całość dusimy ok 10 minut. Dodajemy sosy przygotowane wg przepisu na opakowaniu. Mieszamy i dusimy ok 10 min. Na koniec dodajemy garść posiekanej natki pietruszki.

    Do natłuszczonego naczynia żaroodpornego wsypujemy makaron, następnie mięso z warzywami. Dokładnie mieszamy. Posypujemy na wierzch żółtym serem.

  • Gotowa zapiekanka 2. Zapiekamy 20-30 min w temperaturze 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy