Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem

0 (0 ocen)

Przedstawiam zapiekankę ulubioną ostatnio u mnie w domu i gwarantuję, że pyszna!

Składniki:

  • 30 dag makaronu świderki (dałam kokardki)
    60 dag filetów z kurczaka
    25 dag pieczarek
    20 dag tartego żółtego sera
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    2 jajka
    50 ml śmietany
    2 łyżki oliwy
    sól, pieprz, oregano

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, zahartować, odcedzić.
    Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić na ćwiartki.
    Na 1 łyżce oliwy zeszklić posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać mięso, smażyć 3-4 min. Dorzucić pieczarki, dusić do odparowania prawie całego płynu. Doprawić solą, pieprzem i oregano.
    Makaron wymieszać z mięsem i pieczarkami, przełożyć do natłuszczonego oliwą naczynia żaroodpornego. Zalać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną, posypać serem. Zapiekać 20 min w temp. 200 st. C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy