Zapiekanka makaronowa z parówkami

0 (0 ocen)

Smaczna, prosta, idealna, kiedy nie mamy pomysłu na kolację

Składniki:


  • 40 dag parówek,
    50 dag makaronu (ja użyłam świderków),
    1 -2 cebule ,
    1 mały koncentrat pomidorowy,
    2 szklanki mleka,
    2 łyżki margaryny,
    1 łyżka mąki pszennej,
    ½ łyżeczki sosu sojowego,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    2 goździki,
    szczypta cynamonu,
    żółty ser
    1 łyżka oleju,
    sól i pieprz

Zapiekanka makaronowa z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente. Możemy przelać zimną wodą, by się nie kleił. Cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy ją na patelni. Parówki obieramy z osłonek i kroimy na plasterki. Do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wykładamy połowę makaronu. Na to układamy pokrojone parówki, następnie warstwę cebuli. Lekko solimy i pieprzymy. Przykrywamy to resztą makaronu. Przygotowujemy sos. Na małym ogniu, robimy zasmażkę w niewielkim rondelku- z mąki i margaryny. Ciągle mieszając, mieszamy ją z zimnym mlekiem . Możemy pomóc sobie trzepaczką, aby mieć naprawdę gładki sos. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i koncentrat pomidorowy. Mieszamy to wszystko doprowadzając sos do wrzenia. Zestawiamy z ognia, po czym wyjmujemy z sosu goździki. Polewamy zapiekankę sosem. Posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy